Strobouw achtergrond

Prefabricage - Canada

Modcell

Modcell

Prefabricage - Oostenrijk

Prefabricage - Duitsland

Prefabricage - Nederland

Prefabricage - Nederland

Prefabricage

Canada

Tijdens de Internationale Stro Bouw Conferentie van 2004 (ISBBC 2004) gaf de Canadese Chris Magwood een presentatie over zijn manier van prefabricage van strobaal panelen. Zijn systeem bestond uit het plaatsen van een ladderbaan aan onder- en bovenzijde, met hiertussen 2 rijen van 6 strobalen. De strobalen werden gekoppeld aan deze ladderbanen door middel van een gaas, waarbij de leemlaag voor de hechting zorgde. Doordat er een kleine hoeveelheid cement door het leem gemengd wordt, werkt deze stuclaag als een constructieve schijf waardoor een sandwich-constructie ontstaat. 

In zeer korte tijd kon hij in een fabriekshal het benodigd aantal panelen voor een woonhuis maken, waarna ze op een truck naar de bouwplaats gereden werden. Al met al gaf deze manier van werken een besparing op de totale bouwkosten van een woonhuis van 15%. 

Hij had destijds al meer dan 100 strobaal woningen gebouwd, voordat hij deze manier van bouwen ontwikkelde.


Modcell - Engeland

Modcell is een Brits bedrijf dat geprefabriceerde wanden van stro maakt. Het wordt luchtdicht gemaakt en kan verwerkt worden als paneel. De panelen zijn opgebouwd met gelamineerde houten liggers zodat grote overspanningen gemaakt kunnen worden en de koudebrug door middel van het hout geminimaliseed wordt. Modcell werkt samen met de Universiteit van Bath die onderzoek doet naar onder andere de isolatiewaardes, maar ook naar de mogelijke manieren van afwerken. 
 

Duitsland en Oostenrijk

Het systeem van de Duitser Dirk Scharmer (FASBA) is erg geïnspireerd op de door Chris Magwood ontwikkelde manier van bouwen.
Ook Dirk bouwt met verdiepingshoge modules, waarbij de ramen en deuren geplaatst worden tussen de panelen om zo min mogelijk koudebruggen te vormen. 

In Oostenrijk is een geheel eigen manier van prefabricage ontstaan.
Hier worden door o.a. Kreativer Holzbau GmbH kant-en-klare wandelementen gemaakt, inclusief ramen en deuren, waarbij de strobalen, als isolatiemateriaal, tussen houten panelen worden ingeklemd.
Deze elementen moeten verder nog wel zowel aan binnen- als aan buitenzijde worden afgewerkt, voordat men leem c.q. kalk of beplanking kan aanbrengen.Nederland

In ons land worden momenteel 2 manieren van prefabricage toegepast.

Rene Dalmeijer heeft een bouwmethode ontwikkeld met onder andere geprefabriceerde gevelelementen gevuld met stro. Deze panelen zijn verdiepingshoog met een breedte van 6 meter, of afhankelijk van de breedte die nodig is. Ze zijn aan de buitenkant afgewerkt met houten delen, bevestigd op houten regels op een constructieve houtvezelplaat. Aan de binnenkant wordt het stro afgewerkt met leem. Deze panelen worden in het buitenland geprefabriceerd en worden met een vrachtwagen naar de bouwlocatie vervoerd. 

Het ECOBO bouwsysteem van Henk Schuring en Michel Post gaat uit van het omgekeerde principe waarbij de constructieve plaat aan de binnenzijde geplaatst is in de vorm van een fermacell plaat. De geprefabriceerde elementen hebben een breedte van maximaal 1,2 meter en zijn verdiepingshoog. Het stro wordt op de bouwplaats achteraf in de elementen geplaatst en afgewerkt met leem.

Door de fermacell plaat aan de binnenzijde te plaatsen ontstaat een relatief dampdichte wand waarmee eventueel een Passief Huis gebouwd kan worden.